Rekreační dům pro rodinu, s dostatkem místa pro přátele, dále sauna, wellness, terasa, parkování pro vozy, kola, úložné prostory pro lyže, místo vhodné pro sušení lyžáků, aj. jsem měl za úkol “dostat” do jednoho domu se zastavěnou plochou nejlépe do 150 m2.

K tomu se připojil požadavek získání příjemného výhledu na Lipenskou vodní nádrž a vypořádání se s přívaly vody z jarního tání sněhu na svažitém pozemku v nadmořské výšce cca 800 metrů.

Nakonec je zastavěná plocha o něco větší oproti původnmu přání, ale všechny místnosti a vybavení se vešly. Ve výsledku jde o prostorný dům, kterému nechybí útulná zákoutí a prostor k relaxaci.

Na návrh půdorysu a následně celého 3D modelu domu byla reakce investorů silně pozitivní. Jejich nadšení bylo podpořeno i technickou “dokonalostí” návrhu a odřešením problematických míst, se kterýmy se potýkají v současném rodinném domě, kde bydlí.

NÁVRH

Tvorba dipozice navazovala na harmonizační doporučení filozofie Feng-Shui. To mě směrovalo na konkrétní umístění jednotlivých pokojů, kde jejich velikost byla dána požadavkem investora.

Nakonec vznikl 4 podlažní objekt, kde je využita každá píď a kousek obestavěného prostoru. Do 1.PP je situováno parkovací stání jednoho osobního vozu, několika kol a není opomenuto ani úložné místo pro lyže, “parkování” pro snowbordy. K tomu přiléhá technická místnost s prádelnou a skladové prostory. 1.NP dominuje velký obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Schodiště ze suterénu je vedeno do zádveří, vedle ložnice pro hosty, komfortně vybavené WC, navazující koupelna se saunovacím boxem a přistavěné wellness … víc už se do přízemí nevešlo :o). V podkroví jsou tři ložnice a ke každé náleží šatna, dále koupelna s WC a malá odkládací komora. Z každé dětské ložnice je přístupný samostatný úložný prostor nad kleštinami. Jeho využití si, věřím, každý domyslí :o).

U suterénu je kladen velký důraz na odvodnění. Pozemek je svažitý, tak je důležité zamezit vzniku míst, kde by voda “tlačila” na hydroizolaci. Také obklad soklu bude vytažen min 0,3m nad terén a zpevněné plochy budou nadstandartně oddrenážovány. To vše kvůli sněhové nadílce a vodě z tání sněhu na svažité parcele.

Podoba exterieru byla vázána na přilehlou novou zástavbou rekreačních domů. Cílem mým, i investora, bylo vizáží domu extrémě nevybočovat .

V řezu jsou patrné výšky jdenotlivých podlaží, které splňují požadavky norem a přitom zachovávají rozumnou výšku domu.

Umístění domu na svažité parcele bylo provedeno s cílem snadného příjezdu do parkingu v suterénu a získání otevřeného výhledu, přes hřebeny ostatních domů, na vodní nádrž Lipno.

Urbanistická studie nové zástavby, které je tento dům součásti, se tvořil ve stejném období jako návrh domu. Snažil jsem se vyjít vstříc všem jejím požadavkům, ale její schválená podoba se lišila od prvních záměrů. Následně tak projektant musel korigovat umístění stavby na parcele, tak aby odpovídalo nově schválenému požadavku na novou výstavbu. Ostatní části návrhu by už měly být bez velkých změn.

VÝMĚRY

Základní výměry pro projektovou dokumentaci…

  • zastavěná plocha RD: 151 m2;
  • užitná polocha RD (včetně úložných prostor nad kleštinami): 333 m2;
  • hrubé rozměry RD (bez přístavku wellness a terasy): šířka 9 x délka 14,2 m;
  • výška hřebene nad terénem: 8,6 m;
  • obestavěný prostor RD: ~900 m3;
  • zpevněné plochy a stání aut: ~52 m2;

MATERIÁLY

  • hutněné základové pasy s ocelovou armaturou, suterén zděný z Porothermu;
  • betonová deska a strop suterénu tvoří rovinu pro založení dřevěné konstrukce
  • dřevěné konstrukce stěn, krovů a další dřevěné díly ze smrkového masivu;
  • terasové a fasádní dřevěné prvky z modřínového masivu;
  • tepelná izolace dřevěné konstrukce z CIUR Climatizer Plus;
13-17-071